Reklama
 
Blog | Filip Horák

Ukamenujte hloupý ÚS

Tak zní volání části zfanatizované veřejnosti, která ještě nezjistila, že Parlament není neomezeným vládcem...

Celá aféra ohledně toho, zda předčasné volby v říjnu budou či nebudou je v podstatě malicherná. Lídři obou největších politických stran už se zkrátka těší na tendry a podobné politikovy svátky, protože příjmy v době, kdy nejsou u koryta, povážlivě vysychají. Jejich zájmem je míti volby co nejdříve. Kromě moci legislativní existuje také justice, kterou by obyčejné politikaření nemělo až tak zajímat. A právě v kruzích právnických trvá nekonečná debata, která se najednou v ČR stává záležitosti nikoliv výlučně akademickou, avšak navýsost praktickou a aktuální.

Jedná se o článek 9 Ústavy ČR o "změně podstatných náležitostí demokratického státu". Pouze akademická debata se odehrála například  http://jinepravo.blogspot.com/2009/05/je-ustavni-zakon-o-zkraceni-volebniho.html. Zdá se, že český ústavní soud si dlouhodobě připravoval pro podobné rozhodnutí půdu a je pravděpodobné, že se přikloní na stranu spřízněného německého ÚS, který v podobných věcech již judikoval. A to ve prospěch svůj, tedy že "sám sobě" přisoudil pravomoc rozhodnout o ne/ústavnosti ústavního zákona. Do celé této šlamastiky se ovšem dostali politici sami už tím, jak se celou věc rozhodli řešit. Přes tvrzení mnohých politologů a dalších "odborníků" že je ústava napsána špatně a měla by se konečně přepracovat, se právnická obec však veskrze shoduje na tom, že ústava není sice dílo dokonalé, ale dá se s ním docela dobře vystačit. Bohužel někteří politici zřejmě ještě nezaregistrovali, že tady něco takového jako ústava je a že zákony, světe div se, platí i pro ně…

Znepokojující jsou důsledky, které z této další přestřelky zákonodárné a soudní moci vyplynou. Opět (jako v případě "náhubkového" zákona) vidíme výjimečnou situaci, kdy jsou všichni politici napříč spektrem sjednoceni a bijou na poplach proti zlovolnému ústavnímu soudu. Nyní se budou snažit pěkně počesku rozhodnutí přechytračit a obejít, než se najde někdo, kdo podá ústavní stížnost a vše pojede nanovo, znova a znova dokolečka a my budeme zasněně přemýšlet, jaký je ten Kocourkov vlastně krásné místo.

Reklama